Ďalšia úspešná spolupráca za nami: Ako sme s dobrovoľníkmi z Zurich Insurance upravili park

Pridané dňa 07.08.2023

Dobrovoľníctvo, ktoré baví! WWF spolupracuje s firmami, ktorým záleží na životnom prostredí. Inak to nie je ani v prípade spoločnosti Zurich Insurance Company, ktorej zamestnanci s nami už po niekoľký raz urobili dobrý skutok. Tentokrát sme spoločne revitalizovali pamiatkovo chránený park v Cíferi (okr. Trnava), v ktorom sa nachádza množstvo vzácnych drevín.

 

Cíferský park sa stal prírodnou oázou v obci, kde dlhodobo chýbal areál na prechádzky či oddych v tieni stromov. Krásne vzrastlé dreviny poskytujú domov a útočisko množstvu živočíšnych druhov a dnes už aj priestor na relax miestnym obyvateľom. Vzhľadom na svoj vek a nezáujem zo strany predchádzajúcich majiteľov však toto miesto celé desaťročia chátralo. Teraz vyžaduje nemalé úpravy. Čaká nás obnova parku aj priľahlého kaštieľa, čo bude časovo i finančne veľmi náročné. Veľa drevín je tu prestárnutých. Tým, že sú tu desiatky až stovky rokov a nikto sa o ne nikdy nestaral, sú v nedobrom stave. Po silných vetroch dochádza k lámaniu konárov či vyvracaniu celých stromov a náletové dreviny nám robia veľké starosti, povedala Katarína Bacigálová z Komisie životného prostredia obecného zastupiteľstva Cífer. Jedným dychom dodala, že akékoľvek, aj čiastkové práce na úprave parku sú tu viac ako vítané. 

 

Teambuilding, ktorý zbližuje aj pomáha 

 

Koncom júna sa preto tím WWF Slovensko vybral do Cífera, aby si vyhrnul rukávy a pustil sa do veľkého upratovania. Na pomoc sme si privolali nadšených dobrovoľníkov z Zurich Insurance, ktorí ochotne podávajú pomocnú ruku rôznym neziskovým organizáciám už celé roky. V rámci obľúbeného Komunitného týždňa zvyknú venovať svoj čas deťom i dôchodcom, varia pre ľudí bez domova, venčia opustených psíkov z útulku. Neboja sa ani upratovania či náročnejších manuálnych prác. 

 

Časť zamestnancov Zurich Insurance Company si aj tentoraz ochotne vybrala pobyt na čerstvom vzduchu. S WWF-kou spolupracujeme ako s partnerom na dobrovoľníckych aktivitách už pomerne dlho. Konkrétne ja ako zamestnanec som absolvoval už minimálne štvrtú podobnú akciu. Vlani sme čistili Soví les, sadili sme stromy v Hlbokom,  prezradil Lukáš Koribský s tým, že minuloročnej výsadby sa zúčastnil aj priamo vedúci pobočky z Bavorska (Nemecko). Veľmi sa mu to páčilo. Okrem toho, že sme pomohli dobrej veci, ocenil aj fakt, že sme spolupracovali tímovo, mali sme príležitosť sa viac navzájom spoznať a najmä, vidieť sa po dlhej dobe naživo. Je to v podstate taká forma teambuildingu s dobrým zámerom,  dodal Lukáš s úsmevom.

 

 

Drevo bude plniť svoju funkciu aj naďalej

 

V cíferskom parku sme napokon spoločnými silami naplnili 4 veľkoobjemové kontajnery a jednu veľkú vlečku náletovými drevinami, popadanými vetvami a konármi. Obec z nich plánuje urobiť štiepku k novým výsadbám. Pníky a väčšie kusy mŕtveho dreva sme ponechali v parku, kde budú naďalej plniť dôležitú úlohu. Odumreté drevo by nemalo byť voliteľný doplnok, ale kľúčový komponent, ktorý zabezpečuje funkčnosť lesných ekosystémov. Aj v parkoch poskytuje životný priestor a potravu pre vtáky, hmyz, huby a mikroorganizmy, slúži ako hnojivo a substrát pre obnovu porastov, zadržiava vlahu a tvorí mikroklímu vo svojom bezprostrednom okolí. Zároveň sa pri rozkladaní odumretého dreva časť CO2 dlhodobo viaže v pôde, ozrejmil Milan Hunčaga, expert WWF Slovensko pre ochranu lesov.

 

Dôležitosť mŕtveho dreva v lesnom ekosystéme si uvedomuje aj vedenie obce, o to viac, že v parku je zistený výskyt nosorožteka obyčajného a roháča obyčajného, ktorých vývoj je viazaný práve na mŕtvu drevnú hmotu.

 

 

Napriek dobre odvedenej robote je v cíferskom parku práce ešte neúrekom. „Určite sa radi podobnej aktivity zúčastníme aj nabudúce. Vždy je veľmi príjemné vymeniť počítačovú myš za záhradné náradie, vyjsť do exteriéru a odchádzať s pocitom, že sme ako tím prispeli k niečomu hodnotnému,“ povedal za Zurich Insurance rozhodne Ľuboš Jacko, ktorý oceňuje, že jeho zamestnávateľ ponúka možnosť zúčastňovať sa podobných aktivít a pomáhať tak tretiemu sektoru. Po odpracovaní určitého počtu dobrovoľníckych hodín zamestnanci spoločnosti dostanú peniaze vo forme kreditu, ktorými môžu podporiť vybrané neziskové organizácie. 

 

„Každá ruka je dobrá a veľmi si ceníme takéto spolupráce. Vďaka WWF a Zurich Insurance Company, vďaka ochote pomôcť, sme sa posunuli zasa o kus dopredu k peknému a bezpečnému prostrediu pre návštevníkov cíferského parku, a to ekologickým spôsobom. Bez ťažkej techniky, ktorá by rušila zver, bez zbytočného zavíjania motorových píl, citlivo a zároveň efektívne. Určite sa tešíme na ďalšiu spoluprácu. Ďakujeme,“  uzavrela Katarína Bacigálová z cíferského obecného úradu

 

Autor: Michaela Domanová

Foto: WWF Slovensko, Karolina Csenkeyova/Zurich Insurance Company

Oceňujeme a vážime si finančnú podporu poskytnutú Európskou komisiou. Všetok prezentovaný obsah a názory sú výhradne názormi WWF Slovensko.