Dnešný deň patrí ohrozeným druhom: Spoznajte vzácne ryby, ktoré miznú z našich riek

Pridané dňa 19.05.2023

Bájna vyza, najväčšia sladkovodná ryba, ktorú bolo možné pozorovať aj vo vodách Slovenského Dunaja. Dnes už ju tam nenájdeme. Foto: Phyllis Rachler  

 

Ich populácie sú krehkejšie, ako by sa mohlo zdať. Sladkovodné živočíchy čelia v posledných rokoch veľkej kríze, ich počty sa dramaticky znižujú. Len na Slovensku je zaradených do Červeného zoznamu ohrozených rastlín a živočíchov až 45 druhov rýb. 

 

Podľa poslednej Správy o stave planéty, ktorú v roku 2022 vydala organizácia WWF (Svetový fond na ochranu prírody), čelíme masívnej strate biodiverzity. Zo zozbieraných údajov expertov vyšli medzi najviac ohrozenými sladkovodné druhy živočíchov. Počet ich populácií klesol za posledných 50 rokov v priemere až o rekordných 83%.

 

Tretí májový piatok už tradične patrí Dňu ohrozených druhov. Predstavíme vám niekoľko rýb, ktoré medzi ne, žiaľ, patria. 

 

Blatniak tmavý

Umbra krameri

 

Táto drobná rybka obľubuje zarastené a pomaly tečúce vody. Dožíva sa iba 3 až 4 rokov. Ešte v 50. rokoch minulého storočia bola v niektorých lokalitách juhozápadného a východného Slovenska dominantným druhom, dnes je však všetko inak a blatniak sa ako kriticky ohrozený nachádza na červenom zozname. 

 

Výskyt: Záhorská nížina, Žitný ostrov, Východoslovenská nížina

 

Dôvody ohrozenia: • regulácie a znečisťovanie vodných tokov • likvidácia slepých a mŕtvych riečnych ramien • celková strata vhodných biotopov • nástup inváznych druhov rýb.

 

Stupeň ohrozenia: kriticky ohrozený druh európskeho významu, na ktorého ochranu sa vyhlasujú európsky chránené územia, známe aj ako sústava NATURA 2000

 

Viac zaujímavostí o blatniakovi:

https://www.sopsr.sk/natura/doc/publikacie/blatniak12.pdf 



Čík európsky

Misgurnus fossilis

 

Čík je relatívne dlhá a štíhla ryba, ľahko rozpoznateľná podľa guľatej chvostovej plutvy a charakteristických fúzikov. Medzi zvláštnosti tohto vodného tvora patrí tzv. črevné dýchanie, ktoré sa u neho vyvinulo ako potreba pre prežitie v plytkých vysychajúcich vodách s nedostatkom kyslíka. V minulosti čík patril medzi pomerne rozšírené druhy, no dnes je považovaný za veľmi vzácny. 

 

Výskyt: Možno ho nájsť roztrúsene po celom Slovensku, najmä v oblastiach riečnych ramien. Obľubuje predovšetkým plytké stojaté, prípadne mierne tečúce vody. 

 

Dôvody ohrozenia: • úbytok  jeho pôvodných biotopov – regulácie vodných tokov, odrezávanie riečnych ramien, zasypávanie zvyškov mŕtvych ramien, likvidácie mokradí a ramenného systému popri veľkých nížinných riekach • jeho posledné populácie ohrozuje aj nástup inváznych druhov rýb. 

 

Stupeň ohrozenia: ohrozený druh, druh európskeho významu

 

Viac zaujímavostí o číkovi:

https://www.mosrzsturovo.sk/cik-europsky/ 



Kolok veľký

Zingel zingel

 

Kolok je stredne veľká ryba, ktorá obľubuje pieskovité, štrkovité alebo kamenité dná. Zdržuje sa tam prevažnú časť dní, práve takéto miesta mu poskytujú vhodné podmienky na život a rozmnožovanie. Rád sa tiež ukrýva vo vyhĺbených plytkých jamkách. Tento prúdomilný druh väčších riek je zaujímavý svojimi očami, ktoré sa pohybujú nezávisle od seba a v polotme výrazne svietia modrastou farbou. 

 

Výskyt: Kolok žije iba v Dunaji a niektorých jeho prítokoch. V Európe mu hrozí úplne vyhynutie. 

 

Dôvod ohrozenia: • regulácie vodných tokov a zmena morfológie dna • nástup inváznych druhov rýb

 

Stupeň ohrozenia: kriticky ohrozený, druh európskeho významu

 

Viac zaujímavostí o kolkovi:

https://www.biomonitoring.sk/Registration/AtlasAnimal/Detail/48465

https://www.donauauen.at/sk/wissen/natur-wissenschaft/fauna/zingel-zingel-zingel



Karas zlatistý

Carassius carassius

 

Malá kaprovitá ryba dokáže prekvapiť veľkou škálou zafarbenia, ktoré sa môže sa líšiť v závislosti od podmienok v ktorých ten-ktorý jedinec žije. Od krásnych zlatých odtieňov rýb z plytkých čistých tôní cez sivasté striebristé jedince z hlbších kalných vôd až po malé tmavé karasy z vyhnívajúcich malých tôní. Táto ryba je našim pôvodným druhom a kedysi bola známa svojimi hojnými počtami. Napriek tomu, že karas patrí medzi pomerne odolné a prispôsobivé druhy, je v súčasnosti čoraz vzácnejší. 

 

Výskyt: typicky sa nachádza v pomaly tečúcich a stojatých vodách nížinných tokov. Je prispôsobený životu v málo okysličených a prehriatých vodách, kde iné ryby prežívajú iba ťažko alebo vôbec. 

 

Dôvod ohrozenia: • zánik vhodných biotopov • nepôvodné druhy, ako karas striebristý či koi kapre, ktoré obsadzujú jeho biotopy, vytláčajú ho, krížia sa s ním

 

Stupeň ohrozenia: ohrozený, vzácny druh národného významu

 

Viac zaujímavostí o karasovi: 

https://www.mosrzsturovo.sk/karas-zlatisty

https://www.sopsr.sk/web/?cl=21008



Vyza veľká

Huso huso

 

Vyza je najväčšou sladkovodnou rybou planéty, pri niektorých exemplároch boli zaznamenaní rozmery 4 až 5 metrov. Táto dravá jeseterovitá ryba kedysi plávala aj vo vodách našich riek. Do Dunaja a jeho väčších prítokov – Hrona, Váhu či Moravy –  sa chodila neresiť. Dnes už ju tu nenájdete. Jej migráciu do veľkých riek Európy zastavila výstavba priehrad a úprava korýt tokov. 

 

Výskyt: Na Slovensku sa už nevyskytuje.  V súčasnosti zostali životaschopné a stabilné populácie vyzy už zrejme len v rieke Ural a na dolnom toku Volgy. V Čechách a ďalších krajinách existujú umelo odchovavávané populácie na vedecké účely.

 

Dôvod ohrozenia:  •migračné bariéry, ktoré vznikli na veľkých riekach Európy v 20. storočí • priehrady kedysi veľký životný areál tohto druhu výrazne oklieštili • pytliactvo. 

 

Viac zaujímavostí o vyze: 

MO SRZ Štúrovo (mosrzsturovo.sk)



Ako im pomôcť

 

Počas Medzinárodného dňa ohrozených druhov majú ľudia po celom svete príležitosť pripomenúť si, že žijú vo svete plnom zraniteľných rastlín a tvorov, ktoré sú priveľmi blízko vyhynutiu. Čo znamená, keď je niektorý druh rastliny či živočícha označený za ohrozený? Zvyčajne ide o podčiarknutie faktu, že počet jeho populácie je enormne nízky. Nie je vylúčené, že bez našej pomoci tak o ne navždy prídeme. Čo môžeme urobiť pre ryby a sladkovodné živočíchy: 

 

  • • odstraňovanie betónových bariér v miestach, kde to je možné,
  • • spriechodňovanie veľkých bariér vhodnými typmi rybovodov,
  • • vyhlasovanie európskych chránených území,
  • • ochrana pred pytliactvom a nelegálnym lovom (kvôli kaviáru).



Chránené druhy rýb sú vymenované vo vyhláške Ministerstva životného prostredia SR č. 170/2021. Nájdete tam celý zoznam chránených druhov živočíchov aj s ich spoločenskou hodnotou.

 

Ďalšie zdroje:

 https://www.sopsr.sk

https://www.biomonitoring.sk/

MO SRZ Štúrovo (mosrzsturovo.sk)

https://www.donauauen.at/sk

Druhy_ryb.pdf (uniba.sk)

 

 

Autor: Michaela Domanová

Projekty

Dnešný deň patrí ohrozeným druhom:  Spoznajte vzácne ryby, ktoré miznú z našich riek
Living Rivers
Oceňujeme a vážime si finančnú podporu poskytnutú Európskou komisiou. Všetok prezentovaný obsah a názory sú výhradne názormi WWF Slovensko.