Viac ako 80 ochranárov prešlo školeniami, ako zvládať krízové situácie

Pridané dňa 19.02.2024

Naučiť sa správne komunikovať je základ úspechu! Obzvlášť to platí pri situáciách, ktoré sú nepríjemné, vypäté alebo dokonca až konfliktné. Práve do takých sa často dostávajú pri svojej práci aj ochranári. Pracovníci z radov organizácií Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) a  Národný park Muránska planina (NP MP) mali preto možnosť absolvovať školenia zamerané na tréning komunikačných zručností. 

 

Workshopy všeobecnej a krízovej komunikácie pre ochranárov sa uskutočnili v priebehu mesiacov január a február 2024. Pripravil ich tím WWF Slovensko v spolupráci so ŠOP SR a Integra Consulting, v rámci projektu LIFE IP NATURA (Príroda pre všetkých).

 

Nácvik pre prax


Špecialisti Michael Hošek a Jan Dušek zo spoločnosti  Integra Consulting  a Jiří Plamínek  sú v Českej republike známi svojimi kvalitnými školeniami. O dlhoročné skúsenosti v oblasti krízovej komunikácie a interpretovania ochrany prírody sa prišli podeliť aj so slovenskými odbornými zamestnancami ŠOP SR, NP MP a stráže prírody. Otázka komunikácie je dôležitá, obzvlášť, pretože ochrana prírody trpí tým, že je často podceňovaná, povedal jeden z lektorov Michael Hošek. Jeho kolega Jiří Plamínek doplnil, že téma komunikácia – ľudia – vzťahy trápi pracovníkov naprieč všetkými odvetviami, preto je nevyhnutné jej venovať náležitú pozornosť.  

 

Je prirodzené, že do situácií, kedy sa komunikácia nevyvíja práve najšťastnejším smerom, sa z času na čas dostane každý z nás. Niekedy aj nevinne vyzerajúca výmena názorov môže vyústiť do otvoreného konfliktu, sprevádzaného rôznymi nepriateľskými prejavmi. Arogantnosť, nátlak, manipulácia či agresia. To sú len niektoré z typov správania, ktoré sa vo vypätých okamihoch objavujú. Ochranári žiaľ podobnú atmosféru zažívajú pomerne často. Pri výkone svojej práce sa stretávajú s ľuďmi z rozličných odvetví – s developermi, investormi, starostami, vlastníkmi, užívateľmi či organizátormi podujatí – a pre odlišnosť predstáv o ochrane prírody musia neraz čeliť situáciám, v ktorých je potrebné primerane reagovať.

 

Školenia na mieru:  

 

Školenia boli pripravené tak, aby dokázali zohľadniť špecifické potreby zamestnancov s rôznym zaradením v oblasti ochrany prírody. Obsah bol vytvorený podľa požiadaviek ŠOP SR: 

 

  1. krízová komunikácia pre stráž prírody;
  2. krízová komunikácia pre odborných zamestnancov v ochrane prírody;
  3. komunikácie témy ochrany prírody smerom k verejnosti pre komunikačných pracovníkov.

 

Sedem dvojdňových stretnutí v Nitre a v Prešove bolo usporiadaných s cieľom vyškoliť štátnych ochranárov, ako možno riešiť konflikty, zložité a krízové situácie, ako sa vysporiadať so stresom. Školenia, ktoré sme v rámci LIFE projektu Príroda pre všetkých organizačne zabezpečovali, boli zamerané na riešenie reálnych situácií, s ktorými sa odborní pracovníci stretávajú v praxi.  Lektori pripravili jednotlivé sedenia tak, aby pomohli prihláseným účastníkom zdokonaliť sa v komunikačných a vyjednávacích schopnostiach, povedala za WWF Slovensko projektová manažérka Tereza Thompson. Školenia boli koncipované tak, aby zohľadňovali špecifické zloženie skupiny a potreby konkrétnych účastníkov. Tí mali možnosť podeliť sa o svoje názory a problémy, diskutovať o nich. Modelové situácie boli účinným nástrojom ako analyzovať a rozdiskutovať aj situácie, v ktorých nevedeli ako primerane postupovať. 

 

Hodnotenia účastníkov

 

A ako hodnotia školenia ochranári? Zúčastnení pracovníci ŠOP SR aj NP Muránska planina si čas strávený na workshopoch pochvaľovali. Viem o viacerých momentoch v rámci pracovných stretnutí, ktoré by som teraz (po absolvovaní kurzu) riešil inak, priznal Martin z CHKO Cerová vrchovina. Ako jeho kolegovia viackrát počas stretnutí spomínali, doteraz nemali možnosť absolvovať žiadne podobné školenia zamerané na budovanie

 komunikačných schopností a učili sa len za pochodu a na vlastnej koži. Zhodli sa, že workshopy boli užitočné a mnoho z nich vyjadrilo záujem o podobné podujatia aj v budúcnosti.

 

Kladne sa k priebehu workshopov vyjadrovali aj samotní školitelia. Naozaj podceňujeme komunikáciu ako veľmi okrajový aspekt toho, čo robíme. Je pre nás typické zväzovať sa pocitom, že odborné informácie a fakty sú to hlavné. Ale forma, akou ich podávame, ostáva často podružná, povedal Michael Hošek. Ako dodal, je rád, že si v priebehu seminárov s účastníkmi utvrdili význam komunikácie a že spoločne dostali na základnú úroveň, čo je dôležité.

 

 Veľmi ma mrzí, že už to končí. A mám pocit, že keby sme mali príležitosť rozprávať sa ďalej, bolo by o čom, uzavrel Jiří Plamínek, ktorý považuje podobné stretnutia za obojstranne veľmi obohacujúce. 

 

Vďaka sérii workshopov je viac ako 80 odborných pracovníkov pripravených lepšie čeliť konfliktom pri výkone svojho povolania. 

 

Školenia krízovej komunikácie pripravil tím WWF Slovensko v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR a s Integra Consulting. Túto aktivitu sme mohli realizovať vďaka projektu  Príroda pre všetkých , ktorého financovanie je zabezpečené prostredníctvom EÚ v rámci LIFE Programme a zo štátneho rozpočtu SR prostredníctvom Ministerstva životného prostredia SR.

 

Autor: Michaela Domanová

Foto: WWF SK

Projekty

Viac ako 80 ochranárov prešlo školeniami, ako zvládať krízové situácie
Príroda pre všetkých
Oceňujeme a vážime si finančnú podporu poskytnutú Európskou komisiou. Všetok prezentovaný obsah a názory sú výhradne názormi WWF Slovensko.